Steatóza pečene a ajurvédska liečba
Telo je ako stroj, ktorý pokiaľ pracuje správne, jeho majiteľ sa cíti výborne a neustále sa regeneruje. Pocit nepohody a únavy je dôležitým znakom, že niečo nie je v poriadku. V prípade, že sa problém týka tej časti tela, ktorá spravuje veľa telesných funkcií ako je napr. telesný metabolizmus, detoxikácia a iné, telo sa cíti vyčerpané.
Zdravá pečeň: Stukovatená pečeň:
Pečeň je druhým najväčším orgánom telesného systému. Nachádza sa nad hornou časťou žalúdka pod bránicou. Tento veľký orgán vykonáva veľa činností, ktoré sú zodpovedné za rozličné dôležité transformácie v tele.
Premieňa rôzne lieky, alkohol a iné toxické látky na netoxické alebo menej toxické produkty.
Mení karbohydráty na glukózu, ktorá poskytuje telu okamžitú energiu, a zbytok glukózy na glykogén ako uskladnené energetické palivo. Produkuje žlč, ktorá trávi rozličné formy tukov.
Jednou z významných a podstatných funkcií je premena amoniaka na močovinu, ktorá môže byť ďalej vylúčená močom. Pokiaľ teda naša pečeň nie je v poriadku, môžu nastať v tele rôzne poruchy. Jedným z problémov spojených s pečeňou je stukovatená pečeň.
ČO JE STEATÓZA PEČENE (TZV. STUKOVATENÁ PEČEŇ)?
Stukovatená pečeň je vážny telesný stav, kedy nahromadením tuku v pečeni dochádza k cirhóze pečene a jej poškodeniu. Tuk v pečeni je normálnou záležitosťou avšak iba v určitom rozsahu. Pokiaľ je akumulovaných už viac ako 5 až 10% tuku, dochádza k stavu stukovatenej pečene. Väčšina prípadov sa objavuje u osôb vo veku medzi 40 až 60 rokov.
PRÍČINY STEATÓZY PEČENE
Presné príčiny nie sú jasné, hoci prvým a najväčším dôvodom je časté pitie alkoholu a alkoholizmus. Ten podnecuje k činnosti určité druhy enzýmov, produkujúce toxické substancie, a tiež generuje redukovanú formu koenzýmu NADH, ktorý indukuje steatózu.
- Rýchly pokles hmotnosti
- Vysoké hladiny tuku v krvi
- Diabetes
- Genetická predispozícia
- AIDS
- Zápalové ochorenie čreva
- Vedľajšie účinky liekov
PODĽA PRÍČIN VZNIKU SA DELÍ STEATÓZA PEČENE NA ROZLIČNÉ TYPY:
- Alkoholové poškodenie pečene – telesné metabolické funkcie narušuje ťažká konzumáciu alkoholu.
- Nealkoholová tuková choroba pečene – nastáva v prípade, že telo nesprávne rozkladá tuky vzhľadom na súvisiace ochorenie. Alkoholizmus nie je príčinou.
- Nealkoholová steatohepatitída – V tomto prípade môže pečeň opuchnúť vplyvom ukladania tuku. Pokiaľ sa nelieči, môže dôjsť až k zjazveniu pečene, čo následne vedie k vracaniu a žalúdočným bolestiam vo vyšších častiach brucha.
SYMPTÓMY STEATÓZY PEČENE
Začínajúcimi symptómami sú únava a zväčšenie pečene. Neskôr môžu ťažké formy stukovatenej pečene viesť až k:
- Bolestiam brucha
- Strate hmotnosti
- Zápalu pečene
- Opuchnutým nohám
- Žltačke
KTO PATRÍ DO RIZIKOVEJ SKUPINY PRE OCHORENIA PEČENE?
Osoby s nadváhou, s cukrovkou II. typu, vysokou hladinu cholesterolu a s ťažkým alkoholizmom. Poruchu možno zistiť fyzickou kontrolou, krvnými testami na zistenie stavu enzýmov a ultrazvukom. Na stukovatenú pečeň neexistuje žiaden liek alebo operačný úkon, ale sú dostupné rozličné prírodné ayurvédske byliny spoločne so zdravým životným štýlom.
AYURVÉDA A PEČEŇ
Pečeň je známa ako pitta, orgán ohňa, ktorá je podstatná pre metabolizmus. Zdravá pečeň preto potrebuje dóšu pitta v rovnováhe, aby mohla eliminovať nechcené prvky z tela von. Pri veľkom príjme toxínov pečeň pracuje veľmi ťažko, pričom dochádza k zápalom a následne k ochoreniam pečene. Tieto problémy môžeme dostať pod kontrolu ayurvédskymi bylinami a zdravým životným štýlom.
Aby sme mohli pochopiť, ako pracujú ajurvédske byliny, je dôležité chápať, čo je Ayurvéda a ako funguje. Ayurvéda vznikla pred mnohými rokmi v Indii. Je založená na liečivách, ktoré zlepšujú a riadia energetickú nerovnováhu, pre ktorú vznikajú problémy a ochorenia.
Slovo „Ayurvéda“ znamená „veda života“. Samotné slovo definuje svoj význam, Ayur znázorňuje život a Veda predstavuje vedu, vedný odbor. Je najstaršou formou zdravotného systému. Kombinuje vedu, filozofiu a spiritualitu ako spôsob liečenia.
POHĽAD AYURVÉDY NA LIEČENIE STUKOVATENEJ PEČENE
V Ayurvéde sú choroby považované za následok nerovnováhy vo fyzických enrgiách. V Ayurvéde ich poznáme pod pojmo dóše.
Rozlišujeme dóše vata, pitta a kapha:
- Vata sa týka inteligencie, kreativity a spirituality, pričom má na starosti systém cirkulácie tela.
- Pitta je spojená s metabolickým systémom, ktorý zahŕňa trávenie, príjem biomolekúl a vylučovanie toxických substancií.
- Kapha spravuje rast, imunitný systém a hmotnosť.
Pri stukovatenej pečeni je pitta v nerovnováhe, kvôli čomu kapha akumuluje. Ayurvéda pozná rozličné liečivá, ktoré môžu pomôcť kontrolovať stav stukovatenej pečene a zlepšiť jej statv a fungovanie.
AYURVÉDSKE PROSTRIEDKY UVOĽNENIE STUKOVATENEJ PEČENE
- PHYLLANTHUS NIRURI (CHANCA PIEDRA)
Tropická rastlina rastúca v pobrežných oblastiach Indie. Obsahuje množstvo rôznych užitočných alkaloidov, lignanov, flavonoidov a polyfenolov. Na výrobu rastlinných prípravkov sa používa celá rastlina. Pôsobí ako dobré adstrigencium a laxatívum. Čerstvý koreň má schopnosti bojovať so žltačkou. Má pod kontrolou:
- Žltačku
- Zápal pečene
- Maláriu
- Zväčšenie pečene
- Tiež je známa ako stimulátor chute do jedla
- Zlepšuje trávenie
- Pôsobí ako hepatoprotektívum
- Účinkuje proti hepatitíde typu B
- Proti vírusu HIV
- Na vysoký krvný tlak
- INDICKÁ ECHINACEA (PRÁVENKA LATNATÁ)
Indická echinacea je známa ako “Kráľovná horkého”. Veľa druhov tejto rastliny sa používa na výrobu bylinných prípravkov použitím listov, kvetov a koreňov. Obsahuje predovšetkým andrografolidy, ktoré patria do skupiny diterpénov (druh lipidov). Obsah týchto diterpénov zvyšuje úroveň horkosti rastlinných listov. Listy tiež obsahujú diterpén laktóny a flavonoidy.
Zmesi s rastlinou andrographis disponujú antivirotickými vlastnosťami, ktoré inhibujú glykoproteíny vo víruse, čím znižujú silu vírusu napádať bunky a tým sa replikovať.
Používa sa na stimuláciu všeobecných imunitných vlastností. Má protizápalové účinky a antimikrobiálne vlastnosti. Má schopnosť aktivovať fibrinolýzu a redukovať zrážanie krvných doštičiek.
SPOLOČNE S UŽÍVANÍM PRÍRODNÝCH PRÍPRAVKOV TREBA VIESŤ ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL
- Jesť varenú zeleninu a vyvarovať sa chleba, sušienok a cukroviniek
- Konzumovať denne čerstvé ovocie a zeleninu
- Vyvarovať sa požívania alkoholu
- Udržiavať zdravú hmotnosť
- Cvičiť