Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia - moderný a ajurvédsky pohľad na liečbu
Histamínová intolerancia je stav, kedy telo nedokáže efektívne metabolizovať histamín, čo vedie k nadmernému hromadeniu tejto látky v tele. Toto hromadenie môže spôsobiť rôzne nepríjemné symptómy, ako sú migrény, zažívacie problémy, kožné vyrážky, sčervenanie kože, opuchy a iné alergické reakcie.
Príčiny vzniku
Podľa ajurvédských princípov je histamínová intolerancia spojená s nerovnováhou v tráviacom trakte a metabolizme v tele. Ajurvéda považuje tráviaci systém za základný kameň zdravia, pretože správne fungovanie tráviaceho ohňa (agni) a metabolizmus potravy sú kľúčové pre odstraňovanie toxínov a udržanie rovnováhy v tele.
Histamínová intolerancia podľa ajurvédského pohľadu môže byť spôsobená poruchou tráviaceho ohňa, ktorá bráni správnemu metabolizmu histamínu v tele. Ďalšou možnou príčinou môže byť nahromadenie toxínov (ama) v tráviacom trakte, čo bráni pohybu energie (prána) a spôsobuje nerovnováhu v tele.
Odporúčané byliny
Na liečbu histamínovej intolerancie ajurvédski liečitelia často odporúčajú kombináciu bylinných prípravkov, ktoré majú detoxikačné a antihistamínové vlastnosti. Tieto byliny pomáhajú posilňovať tráviaci oheň (agni), odstraňovať nahromadené toxíny z tráviaceho traktu a vyvažovať hladinu histamínu v tele.
1. Manjistha a Kurkumín- sú známe svojimi detoxikačnými účinkami a schopnosťou čistiť krv a tráviaci trakt
2. Giloy- má imunomodulačné účinky, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém a zmierniť zápalové procesy v tele
3. Aller-G - zmierňuje alergické reakcie a detoxikuje organizmus
Tieto byliny sú často súčasťou ajurvédskych protokolov na liečbu histamínovej intolerancie a podporu celkového zdravia tráviaceho systému.
Vhodná kombinácia navrhnutá Dr. Vikramom Chauhanom ( Aller-G care 2 kapsuly 2x denne, Kurkumín 2 kapsuly 2x denne, Giloy 1 kapsula 2x denne, Manjistha 1 kapsula 2x denne)
Vhodná strava a životný štýl
Pri histamínovej intolerancii je dôležité dodržiavať stravu s nízkym obsahom histamínu, ktorá zahŕňa čerstvé a neupravené potraviny. Podpora tráviaceho systému je tiež kľúčová, preto sa odporúča jesť pomaly a v pokoji a vyhýbať sa ťažkým a ťažko stráviteľným jedlám. Zdravá strava zahŕňajúca čerstvé a ľahko stráviteľné potraviny, pravidelné cvičenie, dostatočný odpočinok a vyhýbanie sa stresovým situáciám sú kľúčové pre dosiahnutie a udržanie rovnováhy v tele.