Karela (Horká tekvička) účinky a použitie

Karela

Karela - účinky a použitie v ajurvéde

Popis Karely

  • Botanický názovMomordica charantia
  • Anglický názov: Squash/Balsam
  • Slovenský ekvivalent: Momordika horká
  • ČeľaďCucurbitaceae (Tekvicovité)
 

Účinky Karely

Horká tekvička, bežne známa v Indii ako Karela (latinsky Momordica charantia), obsahuje množstvo prvkov, ktoré prispievajú k výživovej hodnote rastliny. Horká tekvička je vysoko výživná rastlina rastúca v niekoľkých krajinách. Mnohé z jej chemických zložiek bolo preskúmaných pre svoje účinky pri liečbe ochorení ako cukrovka, bakteriálne a vírusové infekcie, žalúdočné ťažkosti a pod. Novší spôsob využitia zahŕňa liečbu život ohrozujúcich chorôb ako rakovina, HIV a pod.

Početné zdravotné prínosy, vrátane starostlivosti o pokožku a vlasy, možno pripísať nutričnému obsahu. Rastlina obsahuje širokú škálu živín ako vitamíny B1, B2, C, A a minerálne látky vápnik, železo, meď, zinok, draslík a fosfor.

 

Karela znižuje úroveň glukózy v krvi

Chemická látka charantín, ktorú Karela obsahuje, má výrazný vplyv na zníženie úrovne glukózy v krvi. Vzhľadom na svoje vlastnosti tiež čistí krv, preto sa používa pri liečbe ochorení týkajúcich sa krvi, ako sú vredy, svrbenie atď. Má vysoký obsah vlákniny, čo zamedzuje zápcham a iným tráviacim poruchám napomáhaním sekrécii žalúdočných štiav. Obmedzuje baktérie spôsobujúce maláriu a tiež oslabuje vírusy, ktoré šíria choroby ako ovčie kiahne, osýpky, herpes a tiež smrteľné ochorenia - HIV.

 

Medicínske prednosti Karely

  • Chuť: horká, trpká
  • Vlastnosť, kvalita: ľahká, suchá
  • Prechádza trpkou chuťou po trávení
  • Účinok, potencia: Horúca
  • Redukuje narušené dóše Kapha a Pitta a stimuluje apetít
  • Použité časti: Listy, plody
  • Staroveký ayurvédsky lekár Charak umiestnil horkú tekvičku do skupiny horkých bylín

 

Chemické zložky Karely

Plody karely pozostávajú z glykozidov, saponínov, alkaloidov, redukujúcich cukrov a glyceridov vyšších mastných kyselín. Tiež obsahujú charantín, charín, kryptoxantín, kukurbitín, diosgenín, kyselinu laurovú a pod. Hlavné zložky oleja z horkej tekvičky sú seskviterpény, (71,7%), fenylpropanoidy (11%) a monoterpény (7,6). Najviac zastúpenou minerálnou látkou v listoch rastliny je vápnik. Iné zložky prítomné v liste horkej tekvičky sú saponíny, taníny, glykozidy, srdcové glykozidy a pod. Priame analýzy ukazujú, že listy a plody horkej tekvičky sú dobrými zdrojmi rozličných minerálnych látok a vitamínov vrátane karbohydrátov a bielkovín.

 

Jednotlivé časti karely vykazujú rôzne medicínske vlastnosti. Niektoré z charakteristík sú nasledovné:

  • Plody – V Ayurvéde sa horká tekvička považuje za tonikum, stomachikum (podporuje trávenie), emetikum (vyvoláva dávenie), stimulant a laxatívum (preháňadlo). Je užitočná pri reumatizme, dne, čistení krvi. Tiež sa ukázalo, že má hypoglykemické vlastnosti.
  • Listy – Listy pôsobia ako galaktogogum (podporujú laktáciu) a používajú sa pri liečbe diabetu, malárie, kolike, vredoch, infekciách rán, červoch a parazitoch, osýpkach, žltačke či horúčke. Šťava z listov účinkuje proti hlístam.
  • Koreň – Koreň horkej tekvičky je prirodzene adstrigentný (sťahujúci).
  • Semená – Pôsobia proti hlístam.

 

Využitie karely vrámci ajurvédy

  • Listy – Listy horkej tekvičky sú užitočné pri napadnutí červami a ich mohutnom rozšírení. Listy možno brať ako súčasť jedálnička. 
  • Plody – Zlepšujú trávenie a pôsobia mierne laxatívne.

 

Plody karely sa indikujú pri:

  • Poruchách krvácania ako silná menštruácia, krvácanie z nosa a pod.
  • Anorexii.
  • Anémii.
  • Astme and chronických respiračných poruchách.
  • Ranách, vredoch.
  • Kožných poruchách ako alergická pokožka.
  • Poruchách močového ústrojenstva.
  • Diabete.
  • Kašli, chrípke.
 

Top 10 zdravotných účinkov karely

  • Čerstvá šťava z karely v dávke 20 až 25 ml sa používa pri redukcii úrovne krvného cukru.
  • V rovnakom množstve sa používa pri liečbe anorexie, črevných červov, poruchách pečene a pod.
  • Pasta z listov rastliny sa aplikuje na pokožku s ekzémom, ranami a na vonkajšie hemoroidy.
  • Šťava z plodov a listov rastliny je veľmi nápomocná pri poruchách ako amenorea (neprítomnosť menštruačného krvácania) a pri čistení materského mlieka.
  • Šťava z plodov v dávke 20 až 25 ml sa konzumuje pri detoxikácii krvi, keďže pôsobí ako prirodzený čistič krvi.
  • Plody sa v medicíne využívajú tiež v prípade horúčky.
  • Horká tekvička má využitie v prípade očných problémov – krátkozrakosti a ďalekozrakosti.
  • Takisto sa využíva v skorých štádiách cholery.
  • V prípade liečenia diabetu sú účinky použitia karely vynikajúce, pretože polypeptid prítomný v karele sa správa ako inzulín.
  • Je prospešná v prípadoch ako astma, bronchitída, faryngitída, cirhóza pečene a pod.
  • Horká tekvička, ako to už názov napovedá, je chuťovo veľmi horká, preto sú najlepšou voľbou pre jej užívanie kapsuly s extraktom. Ayurvéda odporúča horkú tekvičku ako najlepšiu alternatívu pri kontrole krvného cukru.
  • Horká tekvička je tiež bohatým zdrojom vitamínu A a C a obsahuje dvojnásobne viac draslíka ako banány, čím je jeho najbohatším zdrojom.
  • Horká tekvička je všeobecne užívateľmi veľmi dobre tolerovaná, avšak výrazne nadmerná dávka môže viesť k bolestiam brucha alebo hnačke.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz