Cukrovka

ČO ROZUMIEME POD POJMOM CUKROVKA

Cukrovka je metabolické ochorenie, počas ktorého je v tele zvýšená hodnota krvného cukru, vzhľadom na to, že telo nie je schopné vhodne použiť inzulín. Nedostatok inzulínu, ktorý je produkovaný pankreasom, alebo jeho slabšia produkcia, vedie k zvýšenému cukru v krvi (hyperglykémii).

 

Poznáme dva typy cukrovky:

  • Ak nedochádza k syntéze inzulínu, hovoríme o cukrovke typu 1.
  • Ak je v tele slabá tvorba tohto hormónu, ide o cukrovku typu 2.

 

Ajurvéda a cukrovka:

V Ajurvéde je tento stav známy ako Madhumeha (madhu - med, meha - moč). Madhumeha je vo vzájomnom vzťahu s nerovnováhou energioe Vata s Kapha. Vata je jednou z troch dóší alebo energií tela, ktorá indikuje poškodenie orgánov alebo tkanív, preto cukrovka postihuje viacero telesných orgánov a sprevádza ju veľa komplikácií. Jednou z príčin je akumulácia niektorých špecifických toxínov (Ama), ktoré sa usadzujú v pankrease a obmedzujú jeho normálnu funkciu.

Ajurvéda hovorí, že cukrovka je "Maha roga", to znamená, že ak sa stane nekontrolovanou, môže viesť ku mnohým komplikáciám, akými sú neuropatia (porucha periférnych nervov), nefropatia (zápalová porucha obličiek) a myopatia (ochorenie kostrového svalstva).

Liečenie cukrovky v ajurvéde je postavené na potrebe zmeny stravovania a životného štýlu spoločne s užívaním prírodných doplnkov. Zmeny v strave a životospráve za súčasného užívania byliniek pomáhajú omladnúť telové bunky a pomôcť im vykonávať svoje funkcie správne.

Ajurvéda definuje zdravého človeka ako jedinca s rovnovážnymi hodnotami Agni (metabolizmu), Dóš (bioenergií), Dhatus (svalov a tkanív) a Mala (nepotrebného odpadu). Zdravý jedinec má svoje zmysly, dušu a myseľ navzájom v súlade, udržiavajúc tak dokonalú harmóniu a vnútorný mier.

''SAMDOSHA SAMDHATU SAMAGNISH MALAKRIYAH 
PRASANNATMA INDRIYAS MANAH SWASTHABHIDIYATE''!!

Pozrime sa, čo hovorí Ajurvéda o prírodných liečivách  (Charaka Acharya):

BHESHAJAM DWIDHIM CHA TAT 
SWASTHYOURJASKARAM KINCHAIT KINCHAIDARTSYA ROGANUT!!

Bylinné liečivá sú dvoch typov. Jedny posilňujú zdravie zdravých jedincov a druhé pomáhajú telu vyrovnať sa s chorobou.

 

Príčiny cukrovky

Cukrovka patrí k tým početným chorobám, ktoré po intenzívnom rozvinutí musia byť kontrolované liekmi, pričom udržať ich bez vedľajších účinkov, je veľká otázka. Bylinná liečba cukrovky s ayurvédskou medicínou má to čaro, že znižuje krvný cukor prirodzene bez rozvinutia ďalšej komplikácie.

K vzniku cukrovky môžu prispievať faktory ako nadmerný príjem jedál, ktoré sú ťažko stráviteľné (vyprážané jedlá, rýchle občerstvenie), nadmerný príjem cukru a rafinovaných sacharidov spoločne s nedostatkom pohybu, stresom a nadbytočným spánkom.

 

Príznaky cukrovky:

  • Únava
  • Strata hmotnosti alebo priberanie
  • Neostré videnie
  • Časté močenie
  • Nadmerný hlad
  • Zvýšené potenie
  • Nadmerný smäd

 

Byliny na cukrovku

  • Bazalka, zvyčajne známa ako Tulsi, je vynikajúcim antioxidantom, ktorý znižuje hladinu glukózy v krvi zvýšením iznulínovej citlivosti. Cukrovkári môžu pre lepšie výsledky každé ráno na lačno užívať jej šťavu alebo žuvať 3 až 4 bazalkové lístky.

  • V sanskrite sa odporúča predovšetkým pravidelné užívanie senovky gréckej. Senovka grécka, známa v hindskom jazyku ako Methi (indický názov Fenugreek), má pre naše zdravie veľké množstvo výhod. Počas tráviaceho procesu redukujú aminokyseliny prítomné v senovke intenzitu vstrebávania cukru zo žalúdka a pomáhajú pri tvorbe inzulínu pôsobením na bunky pankreasu. Senovka grécka pomáha udržiavať zdravú úroveň glukózy v krvi a primeranú hmotnosť. Tiež podporuje ženský pohlavný systém.

  • Horká tekvička Karela (Momordica charantia) – extrakt z nej je skutočne udivujúci pri znižovaní hladiny glukózy v krvi. Cukrovkár ju môže užívať vo forme šťavy alebo prášku. Tiež je možné uvariť karí s tekvičkou spoločne s ostatnou zeleninou alebo ju jesť s chlebom.

  • Ďalšiou výbornou bylinkou je Gymnema sylvestre, v ajurvéde známa pod názvom Gurmar. V hindčine znamená Gurmar „zabijak cukru”. V ajurvéde je odjakživa známy pre svoju schopnosť kontrolovať hladinu cukru v krvi. V najnovších výskumoch sa ukázalo, že Gurmar obsahuje kyselinu gymnemovú, ktorej molekuly majú anti-diabetickú schopnosť. Viažu sa s molekulami glukózy v krvi a tým znižujú ich schopnosť prenikania do krvi. Táto vlasnosť z nej robí vynikajúcu bylinku pre cukrovkárov. 

  • Škorica, v hindštine známa ako Dalchini, je veľmi vhodná na znižovanie hladiny glukózy v krvi zlepšením inzulínovej citlivosti. Pre lepšie výsledky môže diabetik každé ráno piť čaj ochutený škoricou alebo užiť každý deň polovicu čajovej lyžičky škoricového prášku.

  • Aloe Vera detoxikuje naše telo pri pravidelnom rannom užívaní na lačný žalúdok. Šťava z Aloe Vera užitá pred jedlom pomáha kontrolovať krvný cukor, čím človeka následne udržuje bez cukrovky.

  • Amla – indický egreš, známa aj ako Amalaki (Phyllanthus emblica) je bohatý zdroj vitamínu C a silných antioxidantov. Výrazne podporuje imunitu a tým aj celkové zdravie. Môže sa konzumovať vo forme šťavy alebo prášku.

Kombináciu bylín na cukrovku obsahuje produkt Diableen Kapsuly.

 

Ďalšie tipy ako zvládnuť cukrovku

  • Jedzte zdravo v rámci karbohydrátovej diéty a znížte príjem tukov.
  • Vyvarujte sa cukru vo všetkých nápojoch.
  • Vyhnite sa jedlám rýchleho občerstvenia.        
  • Pravidelne cvičte.
  • Meditujte a praktizujte jogu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz